Michiel Jansz. van Mierevelt (1566-1641)

E-mailadres Afdrukken PDF

Meester Van Mierevelt was een zeer succesvolle Delftse portretschilder in de eerste helft van de Gouden Eeuw. De belangrijkste redenen voor zijn succes:

  • hij schilderde levensechte portretten;
  • hij was een slim zakenman.

Michiel van Mierevelt was een van de succesvolste portretschilders in de Noordelijke Nederlanden van de eerste helft van de Gouden Eeuw. Als geen ander wist hij zijn klanten op een natuurlijke en sterk gelijkende manier te portretteren. In zijn atelier in Delft maakte hij samen met zijn leerlingen duizenden portretten.

Ondanks zijn populariteit in zijn eigen tijd, is zijn naam tegenwoordig onbekend bij het grote publiek. Tegelijkertijd zijn de gezichten van vele Hollandse beroemdheden uit zijn tijd nu nog steeds bij ons bekend juist door zijn portretten.

Rond 1607 werd Van Mierevelt hofschilder van de Oranjes. Vervolgens bouwde hij een indrukwekkende klantenkring op. Prominente personen uit de politiek, religie en literatuur waaronder Johan van Oldenbarnevelt, P.C. Hooft, Jacob Cats, Hugo de Groot (afbeelding 1) en Maarten Tromp (afbeelding 2) kwamen naar Delft om te poseren. Ook veel vooraanstaande (Delftse) burgers werden vaste klant van het atelier.

Hugo de Groot 1631

joomla_6_tromp__b_1_31

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afb. 1 Hugo de Groot                                          Afb. 2 Maarten Tromp

olieverf op paneel (1631)                                  olieverf op paneel (1640)

Inv. nr. PDS 71                                                     Inv. nr. B 1-31

 

Bijzonder is dat het atelier Van Mierevelt niet alleen kostbare originele portretten produceerde in opdracht van de klant, maar ook een aantrekkelijk aanbod van goedkope kopieën voor de vrije markt. De populairste uitbeeldingen, zoals die van de stadhouders bijvoorbeeld, kopieerde het tientallen malen. Deze waren te koop in de ‘winckel' aan de Oude Delft.

Om het maken van duizenden portretten mogelijk te maken, werkte het atelier met een zeer efficiënte gestandaardiseerde productiemethode, bijvoorbeeld door gebruik te maken van ponstekeningen.

Laatst aangepast op vrijdag 30 september 2011 12:24  
Share to Facebook Share to Twitter Share to Linkedin Share to Google 
sfeerbeeld__18_maurits_pds_68bkopie

Erfgoed Delft en Omstreken

Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies